Una dintre cele mai raspandite afectiuni psihiatrice ale lumii moderne, depresia este principalul motiv pentru care oamenii se sinucid.

In acest articol, vreau sa va prezint ghidul meu pentru a mentine sub control si a combate, in cele din urma, starile depresive. Sper sa va fie de folos!

1) terapia cu muzica

Melodiile sunt cel mai puternic drog pentru creierul nostru, insa spre deosebire de substantele injectabile, ele pot fi dozate corespunzator si controlate in functie de stare.

Cand vorbesc de terapia cu muzica, nu ma refer doar la actiunea pasiva de ascultare: dansul, cantatul si fredonatul ne mentin creierul activ si starea de spirit mai buna!

2) schimbarea de dieta

Eficient pe moment, zaharul da dependenta si perturba buna dezvoltare a organismului uman daca este consumat in exces.

O dieta echilibrata, cu putina carne si multe plante, va spori puterea de concentrare, vitalitatea, pofta de sex si chiar programul de somn!

3) schimbarea de mediu

Un job nou, o vacanta exotica sau o plimbare prin munti pot sparge rutina si diminua senzatia de sufocare cauzata de depresie.

Cel mai periculos lucru pentru o minte instabila este o viata terna, lipsita de interactiuni umane si de multiculturalitate. Izolarea duce la agresivitate crescuta!

4) baby steps, zi de zi

O pictura, o macheta, o noua planta in gradina, un video pe YouTube, un articol pe blog. Orice lucru marunt, repetat pe perioade lungi de timp, poate avea un efect benefic asupra creierului si a starii de spirit generale.

Recomand evitarea colectiilor si a activitatilor ce presupun un efort financiar constant – nu duc nicaieri! Exprimarea prin arta e cu mult mai productiva. 😀

5) cartile de specialitate si documentarele

Nu conteaza din ce domeniu provin! Important este ca mintea sa ramana mereu ocupata.

Poate sa fie vorba despre botanica, medicina, actorie sau mecanica – important este sa existe o sursa de informatii noi pe care mintea sa o proceseze si sa o puna in aplicare!

Nu recomand filmele, serialele sau cartile de beletristica pentru ca vor creiona o imagine fictiva sau incompleta asupra realitatii.

6) animalele de companie

Ce sa aleg dintre un iepure, un porc si un cameleon?

Exista foarte multe variante de companioni pentru a ne face zilele mai frumoase si pentru a ne da un motiv sa ne ridicam din pat!

Nu recomand animalele acvatice pentru ca nu sunt obisnuite cu contactul fizic, care este o parte esentiala din procesul de vindecare al depresiei.

7) voluntariatul

Ajutorul neconditionat oferit altor oameni aflati in situatii dificile si recunostinta primita inapoi sunt un unguent ideal pentru inimile inghetate.

Voluntariatul presupune un colaj de sentimente si activitati fizice neprevazute, fapt ce va dinamiza rutina zilnica a oricarui om blazat si singur!

 

Va multumesc anticipat pentru fiecare share! Este important ca acest articol sa ajunga la cat mai multi oameni – studiile arata ca 15% din populatia globului este afectata de depresie in secolul 21.