In manualele de biologie traditionale, cele 5 simturi principale sunt auditiv, vizual, olfactiv, tactil si gustativ.

Stiinta moderna dezbate insa daca definita clasica a notiunii de simt este destul de larga!

In acest articol, vom vorbi despre celelalte abilitati ale corpului uman, fara de care viata ar fi aproape imposibila:

1) simtul vestibular (echilibrului)

Cu originile in urechea interna, acesta ne ajuta sa percepem in ce directie ne deplasam, daca urcam sau coboram, daca ne aflam cu capul in jos sau daca exista o forta gravitationala ce actioneaza asupra noastra.

2) simtul termic

De la temperatura aerului pana la cea a apei, corpul uman este construit pentru a testa imprejurimile si a-si mentine temperatura interna constanta. Vom primi semnale de alarma cand limita tolerantei ne este depasita!

3) simtul kinestetic

Acesta ne ofera informatii despre pozitia exacta a partilor corpului. Este resimtit cel mai adesea in cazul amputarilor, cand cortexul parietal nu se poate acomoda destul de repede cu lipsa membrului.

4) simtul durerii

Sistemul nostru nervos intra in stare de alerta si lanseaza senzatia de durere de fiecare data cand suntem in pericol. Durerea poate fi externa sau interna, cu diferite grade de toleranta in functie de individ.

5) perceptia temporala

Simtul care ne permite sa masuram timpul si curgerea lui nu tine de un organ anume, dar este in stransa legatura cu bioritmul nostru. Se manifesta cel mai des cand traversam mai multe fusuri orare intr-o perioada scurta de timp.

 

Asa ca data viitoare cand iti spune cineva care are cel de-al saselea simt, tu poti sa ii spui ca ai cel putin 10! 😉