Cumparaturile facute la mall pot fi un adevarat chin: niciodata nu gasesti exact ce iti trebuie, iar in perioada sarbatorilor lumea se calca in picioare pentru a prinde cele mai bune oferte. Exista insa o alternativa!

Internetul ofera posibilitati nelimitate cand vine vorba de shopping. Aproape orice poate fi achizitionat de pe net, daca ai idee unde sa cauti!

In acest articol, voi prezenta o lista cu 10 sfaturi utile pentru cei ce abia incep sa testeze lumea cumparaturilor virtuale. 😀

1) verifica autenticitatea adresei

Nu orice site ce promite reduceri incredibile sau produse de lux este neaparat real! Inainte de a le oferi pe tava datele bancare, un scurt research poate fi de folos.

Pentru a evita escrocheriile, acceseaza doar adrese web familiare sau recomandate de prieteni!

2) foloseste PayPal

Gigantii online (precum Ebay) au impus comerciantilor sa accepte tranzactiile aprobate prin PayPal, datorita reputatiei extraordinare pe care a dezvoltat-o acest site de intermediere a platilor cu cardul.

Totul este mai sigur si mai rapid cu PayPal: datele personale sunt protejate, iar in cazul unui eveniment neplacut, o reclamatie poate fi deschisa pentru a solutia problema cu vanzatorul.

3) verifica taxele de import

Orice vine din America este susceptibil unor taxe vamale uriase (de pana la 25% din valoarea coletului) ce trebuie sa fie achitate odata cu ridicarea comenzii de la posta.

Uniunea Europeana nu are taxe de acest gen datorita granitelor libere, iar China exporta gratuit catre Romania.

4) verifica costurile de transport 

De multe ori, pretul unui produs pare prietenos, pana cand accesam cosul de cumparaturi si vedem costurile de transport!

Shipping-ul este o mare problema in cazul obiectelor voluminoase sau fragile: mobilier, corpuri de iluminat, acvarii, statui etc. Pentru cei ce vor sa prinda o oferta buna la asemenea produse, recomand cumparaturile cu masina la unul dintre distribuitorii locali.

5) verifica materialul produselor

Acel sacou cu dungi la doar €12 poate ca arata bine in poze, dar captuseala din polyester te va face sa transpiri ca intr-un sac de gunoi.

Inainte de a cumpara haine sau bijuterii la preturi de nimic, verifica materialele din care sunt produse. Internetul este plin de polimeri toxici si gablonturi ce coclesc!

6) compara preturile

De multe ori, am avut surpriza ca ceva de pe Ebay sa fie mai ieftin pe Amazon (sau viceversa).

Este bine sa dedicam 5 minute in plus unei verificari de preturi: daca scriem denumirea produsului in motorul de cautare, exista o sectiune de imagini pe care o putem folosi pentru a gasi repede cele mai populare oferte (etichetate adesea cu “product”).

01BC54C8-49DC-4D8C-8860-5BD1F92091AD

7) respecta bugetul

Banii nu cresc in copaci, iar cardul tau de credit cu siguranta stie acest lucru! Este bine sa avem un buget prestabilit cand surfam pe internet, pentru a nu ne trezi cu rate din ce in ce mai mari la banca.

Eu folosesc un card de debit pentru ca, odata ce primesc mesajul “fonduri insuficiente”, stiu sigur ca sesiunea mea de cumparaturi a ajuns la final!