Bucuresti este un oras al extremelor – de la case istorice in paragina pana la blocuri turn cu zeci de etaje, capitala Romaniei are multe de oferit celor care sunt dispusi sa caute!

Insa un lucru e sigur: am cautat aproape toate restaurantele / cafenelele care ar putea sa respecte nevoile alimentare ale clientilor, fara prea mult succes.

In acest articol, vreau sa vorbim despre educatia culinara precara si lipsa totala de respect ce plutesc deasupra industriei alimentare din orasul care imi este casa:

1) lapte de vaca, plai cu boi

Laptele mamiferelor este destinant hranirii bebelusilor fiecarei specii, dar este utilizat de oameni in moduri cu totul diferite.

Lasand in urma metodele lipsite de moralitate prin care femelele (vaci, oi, capre, magarite) sunt injectate cu hormoni pentru a simula gestatia si sunt “mulse” de niste roboti uriasi in fabrici …

059BAF6E-F6EC-49A3-AFAB-4CEFF4FD6ABD

… ce ne facem daca avem clienti vegetarieni, intoleranti la lactoza sau diabetici? Ne batem p*la de ei, pe romaneste!

In peste 200 de locatii din Bucuresti in care am comandat cafea, mai putin de 10 (fara a lua in calcul lanturile internationale, precum Starbucks si Second Cup) aveau alternative vegetale pentru laptele de vaca.

Am scris un articol intreg aici despre aceste bauturi din plante. Poate ar fi bine sa il citeasca si patronii localurilor!

2) basmul dulce-amarui

Deserturile populare din comert sunt un adevarat pericol pentru sanatate!

Hai sa luam ca exemplu tartele cu capsune! Incepand cu gelatina de pe fructe (facuta din maduva extrasa din oasele vitelor si porcilor) si terminand cu tonele de zahar si margarina din blatul prefabricat, aceste prajituri “sanatoase” sunt o capcana periculoasa.

De la colorantii toxici (acadele, bomboane, glazuri) pana la alergenii numerosi, alegerea dulcelui de dupa masa este ca fuga printr-un teren minat pentru cei cu particularitati alimentare!

Aceeasi problema este valabila si pentru produsele de patiserie si panificatie, care in 99% dintre cazuri exista doar in variante cu gluten si lactoza.

3) contaminarea incrucisata si meniurile

Din cauza pregatirii inexistente a personalului (in multe restaurante de top) si a salariilor minuscule, bucatariile din Romania sunt un focar de bacterii si de microbi.

Insa, pentru un alergic, riscul de a face soc anafilactic este mai mare decat cel de a face enterocolita. El poate ca nu vede alune in salata, dar tocatorul sau tigaia pe care le-a folosit bucatarul toata ziua (fara dezinfectari frecvente) inca au urme de alune pe ele! Gandeste-te si tu putin – sa risti viata unui om pentru ca ti-e lene sa speli un platou / bancul de lucru cum trebuie… Asta in cazul fericit in care s-ar fi oferit sa excluda acel incredient din preparat la rugamintile ospatarului.

Urmeaza bufetul suedez! Lingura din acel bol a trecut de la pastrav la porc si inapoi la pui o zi intreaga. Salariata e chioara? Nu intelege de ce fiecare preparat trebuie sa aiba ustensila lui? E “grele” meseria de chelner!!!

Incheiem cu meniurile, care sunt scrise cu picioarele: nu enumera toate ingredientele la fiecare preparat, nu mentioneaza alergenii, nu eticheteaza bine produsele vegetariene (pun o frunza verde langa cele cu lactate), nu iti spun ce alternative ai daca vrei sa inlocuiesti un ingredient. Totul e ca o harta a comorii, la finalul careia se mai cere si bacsis!

 

Va cer scuze pentru acest articol taios, dar situatia este foarta grava si daca oamenii nu pricep pericolul la care se expun, pot aparea tot felul de probleme medicale! 😦

Sper sa dati share acestui articol! Poate se va schimba ceva in bine!