Cei 7 ani de acasa sunt esentiali in dezvoltarea armonioasa a unui copil, dar ce ne facem cand vremurile se schimba si obiceiurile de moda veche devin irelevante?

In acest articol vom discuta despre educatia primita de un minor in cadrul familiei, in primii sai ani de viata, si despre posibilele capcane in care pot pica parintii.

Nu vreau sa imi exprim opinia, ci sa prezint niste argumente obiective. Exista o mare diferenta intre informatiile concrete si parerile subiective ce zboara pe internet. Sa incepem!

1) indoctrinarea religioasa

Filozofia este studiata in ultimul an de liceu, dovada ca reprezinta o materie complexa si greu de digerat.

De ce ar trebui un copil de 3 ani sa inteleaga notiuni precum purgatoriul, pacatul originar si postul negru?

De ce nu lasam copiii sa isi vada de viata, sa se transforme in oameni iubitori si culti, fara sa ii obligam sa aleaga o filozofie pe care probabil ca nici nu o inteleg?

De ce punem paie pe focul conflictelor religioase internationale, de ce imbratisam diferentele dintre oameni, de ce ne credem superiori pe acest pamant? De ce uitam ca suntem toti mamifere?

2) indoctrinarea sexuala 

Fie ca vorbim despre tipul de relatie pe care o au parintii (monogama sau poligama) sau de orientarea lor sexuala, copiii sunt contaminati cu numeroase aspecte prezente acasa.

Educatia este foarte importanta pentru a-i ajuta pe cei mici  sa inteleaga ca emotiilie si trairile lor sunt la fel de valide ca ale adultilor! Nu trebuie sa ii copieze, ci sa exploreze fatetele amorului in felul lor.

Diversitatea nu este un lucru rau – doar pentru ca materialul genetic si actele confirma legaturile familiale dintre minori si majori, acest lucru nu inseamna ca ei trebuie sa fie “oglinda parintilor”.

3) indoctrinarea rasiala

Mai rar intalnita in cazul cuplurilor interrasiale, aceasta problema se refera la sentimentele de ura pe care le nutresc adultii pentru anumite rase si culturi, transmise mai departe generatiei tinere.

Rasismul nu e o trasatura genetica, ci o hiba sociala provenita dintr-o educatie precara.

Juniorii ar trebui sa fie expusi culturilor internationale cat mai mult pentru a intra in contact cu o varietate de factori, nu doar cu cei regionali. Acest lucru ii va ajuta sa se integreze in societate ca adulti, tinand cont de viteza de raspandire a globalizarii din acest secol!

4) indoctrinarea binara

Binarul se refera la cele doua variante impuse de parinti inca de dinainte ca micutul sa se nasca. In functie de cultura, lucrurile pentru “fete” si pentru “baieti” pot sa difere, dar este in continuare socant faptul ca un organism care nici macar nu vede bine ajunge sa primeasca atribute “masculine” sau “feminine”.

Din moment ce nu facem copii pentru a popula planeta (cred ca am concluzionat acest amanunt pe la 8 miliarde de locuitori) si din moment ce nu ii inscriem in vreun program de testare militara, care este scopul acestui intreg circ cu binarul?

Ce mare branza daca baietii vor sa fie printese si fetele vor sa fie fotbalisti? De ce trebuie sa proiectam valorile adultilor asupra unor fiinte inocente si extrem de curioase, care vor doar sa invete si sa socializeze?

Am fost intr-un hypermarket de curand unde aveau prajituri “pentru copii” impartite pe sexe in functie de culoare si de mascota. Doar eu consider ca este o boala la cap sa etichetezi zaharul colorat si faina ca apartinand unui sex anume? Am vazut oua Kinder pentru fete, Lego pentru baieti, mini rochii de mireasa si mini arme de politist! Este stupefiant ca asa ceva se produce in fabrici, dar si mai grav, ca se cumpara de pe rafturi!

5) indoctrinarea artistica

”Tatal tau nu a avut ocazia sa joace golf, dar tu vei deveni un campion!” “Peretii galbeni nu sunt o idee buna pentru camera ta, noua ne place mai mult verdele!” “Ai rasfoit cartile pe care ti le-am cumparat? Este important sa le citesti pe toate!”

Astfel de exemple sunt o rutina zilnica in numeroase familii! Copiii nu au, de multe ori, niciun cuvant de spus – de la jucarii la haine, de la sporturi la instrumente muzicale, ei simt ca trebuie sa isi multumeasca parintii, in loc sa simta libertatea de exprimare si propria lor creativitate.

 

Daca aveti prieteni cu copii, puteti da share la acest articol pe retelele de socializare! 😀

Daca va intereseaza 10 sugestii de nume rare pentru bebelusi, click aici!