E o dilema veche, pe care multi oftalmologi o dezbat impreuna cu pacientii lor. Sa fie vorba doar de preferintele personale?

In acest articol vom dezbate care dintre cele doua instrumente de vedere e mai eficient: ochelarii sau lentilele? Haideti sa vedem!

1) pret

Ramele de calitate (fabricate din acetat) si lentilele rezistente la zgarieturi pot costa cateva sute de lei. Investitia este mare, dar pe termen lung.

Un set de 6 perechi de lentile poate sa coste infinit mai putin datorita ofertelor promotionale (5+1 gratis). Odata desigilate, insa, lentilele vor rezista maxim o luna.

2) intretinere

Pentru ochelari e simplu: spray dezinfectant si carpa. In cazul in care bratele se indoaie, pot fi indreptate de catre un tehnician optic.

Pentru lentile, sunt necesare recipiente si solutii speciale, care pot fi achizitionate de la aproape orice farmacie sau optica pentru cateva zeci de lei. Un recipient mare poate rezista 60 de zile (in cazul utilizarii zilnice).

3) protectie solara

Razele soareului pot fi periculoase pentru noi, asa ca e bine sa ne protejam ochii. Ochelarii de vedere pot fi dotati cu lentile heliomate, care isi ajusteaza opacitatea in functie de intensitatea luminii.

Purtatorii de lentile se pot bucura de orice pereche de ochelari de soare!

4) versatilitate

Vrei sa faci scufundari sau sa schiezi cu ochelarii de vedere? Mai greu! Vrei sa joci baschet sau tenis? Dificil! Vrei sa te distrezi la parcul acvatic sau la un cinema 3D? Aproape imposibil! De asemenea, sticla se va aburi in momentul trecerii de la aer rece la aer cald.

Lentilele sunt compatibile cu aproape orice echipament sportiv sau activitate fizica! Din cate am inteles, nu e indicat sa fie purtate in timpul bronzarii la solar.

5) comoditate

Ramele nu sunt extraordinar de comode, mai ales cand stam cu capul sprijinit de o perna. De asemenea, umezeala si transpiratia le fac sa fie alunecoase. Unii prefera sa poarte un cordon elastic pentru a evita ca ochelarii sa pice de pe nas in timpul activitatilor solicitante.

Lentilele au un singur defect major: trebuie sa fie scoase inainte de a merge la culcare (nu pot fi purtate cu ochii inchisi pentru ca se usuca repede si faciliteaza dezvoltarea microbiilor). In cazul persoanelor sensibile la lumina sau la fum, disconfortul de purtare poate aparea in mai putin de 12 ore. Picaturile de ochi / apa ajuta in acele momente!

6) riscuri medicale

Ochelarii sunt extrem de periculosi in cazul unui accident de masina. Din cauza impactului cu pernele de aer, cioburile pot perfora ochii. Acelasi lucru este valabil si in cazul sporturilor cu mingea!

Lentilele pot irita ochii daca nu sunt umezite si pot forma infectii oculare daca nu sunt corect manevrate sau depozitate.

 

Concluzia este ca exista argumente pro si contra in ambele cazuri, dovada ca unii oameni prefera sa poarte lentile ziua si ochelari seara. Eu sunt fan declarat lentile de contact de ani de zile, dar fiecare are dreptul sa aleaga ce ii convine! 😀