Stim prea bine de ce o relatie toxica este sortita esecului! Persoana in cauza nu ne face deloc bine si trebuie sa o indepartam din cercul nostru.

Ce facem, insa, in cazul oamenilor care nu pot fi incadrati la fel de usor intr-o cutie anume? Sunt buni sau rai? Benefici sau nocivi? Acestia intra in categoria relatiilor ambivalente!

In acest articol, vom analiza impreuna cateva aspecte specifice interactiunilor cu dublu tais, pentru a intelege mai bine cum le depistam din timp si de ce e important sa ne pazim de ele.

1) nivelul de energie de la finalul discutiei

Dupa un schimb de replici cu o persoana ambivalenta, creierul uman este solicitat la maxim! Fiecare cuvant spus poate avea un inteles ascuns, fiecare secret dezvaluit poate fi dat mai departe… sau poate ca totul e doar un test! Poate nimic din ceea ce s-a zis la masa nu e adevarat, poate e doar o momeala pentru a scoate cateva pareri negre la iveala!

Aceste incertitudini distrug increderea dintre emitator si receptor, iar mesajul este distorsionat de atat de multe ori incat isi pierde valoarea de adevar. O conversatie de acest gen nu va duce nicaieri (sau poate doar la o durere de cap naucitoare)!

2) sprijinul moral din momentul succesului

O reusita profesionala sau o veste buna de la membrii familiei sunt mereu motive de mandrie si de bucurie!

Ar fi indicat, insa, sa fim cu ochii in patru la cei care nu se bucura odata cu noi! Acele persoane indiferente sau malitioase, care nu fac altceva decat sa ne diminueze perceptia asupra valorii personale, cu siguranta ca nu vor spori sentimentul de beatitudine pe care il resimtim!

3) integrarea in grupul de prieteni 

Cand doi oameni au multe lucruri in comun, e destul de firesc sa se inteleaga bine. Cand mai multi oameni au lucruri in comun, se formeaza grupuri sociale, indiferent de varsta sau de origini.

Ne intrebam de multe ori: cum se face ca oamenii minunati pe care ii vedem cand iesim la cafea au amici de toata rusinea, grupuri de prieteni in care nu am putea sa ne simtim bine niciodata? Cu noi vorbesc elevat, sunt cizelati si plimbati prin lume, se imbraca bine si au maniere, dar in clipa in care ajung in “cartier” scuipa seminte la coltul blocului, devin rasisti si agramati, poarta haine naclaite si au apartemente mizerabile.

Acestea sunt relatiile de fatada, cu oamenii ambivalenti. Sfatul meu e ca totul sa se termine odata cu plata notei de la cafenea! Altfel, exista riscul ca apelativele fă/bă/coaie/frățică sa intre repede in conversatiile voastre.

4) iubirea de pe retelele de socializare

Mirajul admiratorilor virtuali ii poate lovi chiar si pe cei mai buni din domeniu. Traim cu impresia ca sutele de oameni care ne dau inimioare pe Instagram si aprecieri pe Facebook simt ceva pentru noi, ne doresc mereu binele si ne urmaresc fiecare pas cu atentie.

Adevarul este ca totul e un automatism, o rutina pe care multi aleg sa o faca in fiecare zi. Pot da numeroase exemple de conturi care urmaresc 3000 de oameni. De ce ai vrea sa urmaresti 3000 de oameni? Nu e omeneste posibil sa vezi ce fac toti acei indivizi in fiecare zi!

5) frica de singuratate

Anxietatea ne poate curpinde in momentul in care vedem numarul colosal de “urmaritori” si “prieteni” pe care il au altii din jurul nostru. Din pacate, e totul un miraj!

Oamenii aceia nu sunt cu nimic mai fericiti decat persoanele cu putini prieteni. Grupul lor este la fel de restrans din cauza atentiei uriase pe care o primesc din partea presei, a strainilor si a politiei. Ei doar mimeaza ca totul este roz!

Frica de singuratate nu trebuie sa fie motivul pentru care ne aruncam in relatii ambivalente, pentru care ne neglijam valorile personale si timpul liber. Viata merita traita alaturi de oameni care ne iubesc neconditionat!

 

Concluzia mea la acest articol va fi urmatoarea: in acest secol, in era comunicarii rapide si lipsite de continut, oamenii au din ce in ce mai putine interactiuni in care presiunea sociala nu intervine. Acest stres continuu este de fapt motivul pentru care nu vrem sa mergem la scoala, la facultate sau la job. Este sila de a interactiona cu persoanele irelevante, care se loveste cap in cap cu nevoia umana de socializare!

Sfatul meu pentru toti cei care se confrunta cu asa ceva, este asumarea publica a valorilor personale, fie ele politice sau religioase, si trierea prieteniilor de fatada. Un om nu iti poate atinge orgoliul daca esti asumat si mandru de ceea ce faci!