A vazut lumina zilei pe data de 19 aprilie 2015, dupa ce o echipa de roboticieni din Hong Kong a reusit sa puna pe picioare cel mai indraznet proiect tehnologic de pana atunci!

Doi ani mai tarziu, in octombrie 2017, humanoidul Sophia este numit cetatean al Arabiei Saudite si primul robot din istoria umanitatii ce se bucura de apartenenta la un stat.

Capabil de a purta conversatii interesante cu oamenii, robotul este antrenat si imbunatatit constant de catre specialistii in IT pentru a avea o viteza de reactie sporita si raspunsuri relevante la intrebarile complexe!

Chipul sau este modelat dupa trasaturile celebrei Audrey Hepburn (asemanarile nu erau doar in mintea mea), iar programul de recunoastere vocala a fost gandit de cei de la Alphabet Inc. (compania parinte a motorului de cautare Google). Sophia nu poate face sinapse ca un om, dar are raspunsuri preprogramate pentru numeroase intrebari uzuale, abilitati de recunoastere faciala si expresii faciale.

In luna noiembrie a anului trecut, humanoidul a fost numit primul Campion al Inovatiei pentru Asia si Pacific in cadrul programului de dezvoltare internationala lansat de Natiunile Unite.

Oamenii nu sunt inca pregatiti pentru roboti, dupa cum putem vedea in acest interviu stanjenitor din cadrul unui matinal britanic.

Traim, oare, inceputul sfarsitului? Sau pur si simplu paradisul science-fiction despre care citeau tinerii din anii ‘60? Este greu de spus.. si mult prea devreme din punct de vedere tehnologic!

Ce e sigur este ca Sophia a schimbat cursul istoriei, alaturi de ceilalti 7 “frati” electronici pe care ii are.