Fotografia poate deveni un hobby costisitor datorita echipamentelor din ce in ce mai performante ce apar anual. Ideea de baza este insa aceeasi: o poza imortalizeaza ce vezi prin obiectiv!

In acest articol, destinat fotografilor incepatori, voi enumera 7 lucruri pe care le consider esentiale inainte de orice shooting. Sa incepem cu:

1) lumina naturala

Soarele va face orice peisaj sa arate mai bine, orice cladire sa para mai structurata si orice sport de exterior sa para mai placut. Atat timp cat nu sunt pozitionate contra luminii!

Iarna, cand lumina naturala este putina, sedintele foto se programeaza cel mai bine inainte de miezul zilei, in spatii deschise.

2) unghiul

Inaltimea de la care facem o poza este vitala pentru un rezultat final armonios!

In cazul persoanelor care isi doresc poze cu tot corpul, cea mai buna pozitie este la nivelul genunchilor, cu obiectivul indreptat in sus. Daca vorbim de panorame sau multimi de oameni, un plus de altitudine oferit de o drona sau de o cladire inalta va face diferenta.

3) curatenia la locul muncii

Cu exceptia pozelor de fashion la groapa de gunoi, nu cunosc multe editoriale in care gunoiul sa nu intre in contradictie cu subiectul principal.

Cand alegem sa facem cuiva o poza, este bine sa scoatem din cadru tigarile aruncate pe jos, ambalajele de mancare, servetele murdare sau tacamurile folosite de pe masa. Ele distrag atentia de la ce e important!

4) programele de editare

Pozele din reviste glossy sau de pe retelele de socializare trec prin numeroase etape de editare. De la indepartarea imperfectiunilor tenului pana la saturatia culorilor, procesul poate sa dureze mai mult decat sedinta foto in sine!

Nu e cazul sa ne descurajam daca nu ne ies pozele perfecte! Adevarul este ca nici fotografilor profi nu le ies, fara putin ajutor.

5) punctele de interes

Ce ne dorim sa iasa in evidenta? Care e primul lucru la care se va uita audienta noastra? Acela este punctul de interes!

Daca nu exista un punct, fotografia tinde sa fie banala si plictisitoare. Prea multe puncte, insa, si o poza devine obositoare si incarcata.

6) setarile aparatului

Fiecare producator de aparate are denumiri/prescurtari diferite pentru optiunile aparatului. Din fericire, exista un manual de utilizare in cutia originala, cu detalii complete si sfaturi pentru reglarea optima a camerei foto!

In cazul in care aparatul e luat la mana a doua, exista articole utile pe internet cu informatii similare.

7) rabdarea

Omul potrivit la momentul potrivit – acesta trebuie sa fie motoul fotografului. Pozele de exceptie sunt rezultatul multor ore de munca, de asteptare si de prelucrare.

Cu timpul, progresul va fi vizibil cu ochiul liber si experienta capatata de pe urma sedintelor foto isi va spune cuvantul!

Pentru cei care inca se tem sa foloseasca aparatul, acest ghid poate fi de folos! Mai jos, exista un buton de share pentru retelele de socializare. 😀