Mancam destul de des in oras: la restaurant, la mall sau la shaormerie. Nu ne gandim prea mult ce sa cumparam, doar ne e foame! Sfarsim, adesea, cu produse extrem de toxice.

Copiii mici si persoanele cu diferite afectiuni medicale sunt consumatorii cei mai expusi riscului. In acest articol, va voi prezenta cateva practici nefaste din culisele industriei alimentare.

1) mistery meat

Ideea de burger din soia nu ii incanta pe multi, dar adevarul este ca, foarte probabil, asta au mancat intreaga lor viata.

Lanturile de fast-food internationale sunt renumite pentru produsele lor din carne. Daca privim insa de aproape, putem observa ca ingredientele nu sunt specificate pe ambalaje si etichete. De prea multe ori, “carnea” este doar un amestec de soia, resturi din procesul de prelucrare al carnii, arome, conservanti si coloranti.

2) dioxid de titaniu

Un inalbitor potent utilizat in fabrici, TiO2 este prezent in sute de produse alimentare si cosmetice. Cateva exemple includ laptele, pasta de dinti si frisca la tub.

Ce il face diferit de restul ingredientelor chimice din mancare? E posibil sa fie una dintre cauzele cancerului, dupa cum puteti citi aici.

3) contaminarea incrucisata

Fie ca vorbim de un bar cu salate sau de un bufet suedez, exista legi care specifica ca fiecare aliment trebuie sa aiba propria lui lingura/furculita. De ce? Pentru a evita contaminarea incrucisata (cross contamination).

Pe scurt, luam de la rosii si dam la ciuperci, de la ciuperci la porumb, de la porumb la pui, si tot asa. Daca oricare dintre alimente este contaminat, alterat sau mucegait, intreg bufetul devine un focar de infectii.

Am fost la mall chiar azi si anagajatul de la un lant celebru de salate a folosit aceeasi spatula pentru toate ingredientele, in ciuda faptului ca avea ustensilele pt fiecare compartiment in fata ochilor. Prostie sau lene? E vina lui sau a angajatorului?

4) gelatina

Obtinuta din oasele de la vaci, cai si porci, gelatina este un produs de gelifiere folosit in cofetarii si restaurante. De la tortul cu mousse pana la tartele cu fructe, acest produs animal hiperprocesat este servit clientilor care nu suspecteaza nimic.

Desi alternativele vegetale (pectina, agar agar) sunt ieftine si usor de gasit in comert, prea multi oameni prefera gelatina, chiar si pe produsele de post sau vegetariene.

Stiti ce altceva se mai face din resturi de animale si gelatina? Jeleurile si crenvustii.

5) decaf

Cafeaua fara cofeina, preferata dependentilor, este rezultatul unui alt poces chimic complex.

Boabele sunt tinute sub aburi 30 de minute si apoi, dupa ce li se deschid porii, spalate cu una din doua solutii: fie clorura de metilen, fie acetat de etil.

Data viitoare cand mai comandati cafea decaf cu 3 lei mai scumpa, tineti minte cu ce a fost stropita!

Pentru un articol despre igiena in bucatarie, click aici.