Romanii din capitala stiu foarte bine ca activitatile cele mai simple sunt adesea cele mai chinuitoare. Traversatul unei intersectii sau mersul la piata pot fi adevarate cosmaruri daca nu esti obisnuit cu sistemul!

In acest articol, vreau sa fac o lista cu aspectele bucurestene care ma scot din minti! Sper sa ma intelegeti cand zic ca nu scriu aceasta lista cu scopul de a critica, ci mai degraba din curiozitate. Sunt curios daca si voi va confruntati cu probleme similare, mai ales in alte orase din Romania.

1) efectuarea platii in restaurante si cafenele

Sunt doua variante mari si late: cash sau card. Cel putin in teorie! Realitatea e ca multe locaruri evita sa faca viata clientilor mai simpla. Patronii interesati de profit au venit cu mai multe metode:

a) nu accepta carduri (vor banii in casa de marcat la finalul zilei)

b) nu impart nota de plata la mai multe persoane (pentru a evita taxele pe fiecare bon in parte)

c) nu permit plata cash + card la o singura masa (din motive similare)

Ce rezulta din aceste trei metode? Un haos total! Te trezesti ca nu ai cash, iesi din local, cauti o banca, te intorci si gasesti 3 ulii care te scruteaza cu privirea, crezand ca doreai sa fugi. Sau stai jumatate de ora la calcule cu tovarasii ca sa iti iasa fiecare leu de la fiecare preparat, doar ca sa descoperi la final ca a mai aparut un sos / o chifla pe nota.

2) gasirea unui taxi 

La intrarea in centrul vechi este o adevarata mafie a taximetristilor. E atat de rea situatia incat Uber si alte firme de soferi nu preiau comenzi din acea zona in urma unor incidente sangeroase de “la bariera”.

Tarifele nu respecta niciun sistem logic: un Logan basinos poate costa de la 1,39 pana la 3,75. Toti soferii raspund greu daca ploua, negociaza fervil daca e ora de varf sau incearca sa te smechereasca cu o maimuta. Nu aceepta plata cu cardul, dar nici nu vor sa primeasca banii la fix. Cum adica, sa nu lasam mereu bacsis?

Eu am scapat de aceste probleme de cand sunt client Uber si Taxify. Am auzit ca si Black Cab e destul de eficient, dar nu l-am testat inca.

3) pietonii care sar ca gazelele

E noapte pe o strada pustie si mergi spre casa. De nicaieri, o baba senila sare in fata masinii si isi cauta moartea. Eveniment nefast? Nicidecum! Pentru bucuresteni, saritorii sunt o rutina zilnica.

E principiul mingii urmate de un copil mic pe drumurile rurale, doar ca de data asta se intampla la fiecare intersectie nesemaforizata, drum cu sens unic, statie de tramvai  sau colt de bulevard.

Daca il omori pe pieton, e evident vina ta – asa zice legea! Nu conteaza ca tu te-ai asigurat, ca aveai prioritate sau verde la semafor!

Am auzit ca in Germania exista o practica similara cu sinucigasii de pe liniile de cale ferata.

4) locurile de parcare

Ca tot vorbeam de lege, in Codul Rutier este precizat faptul ca nu ai voie sa parchezi la mai putin de 50m de trecerile de pietoni, intersectii si refugii ale mijloacelor de transport in comun. Bineinteles ca nimeni nu respecta acest sistem!

Masinile sunt parcate tot timpul pe trotuare si uneori pe prima banda a strazilor, bana in buza intersectiei (valabil pentru toate sectoarele).  Singurul cartier care a scapat de aceasta invazie este perimetrul Casei Poporului. Se pare ca acolo legea se aplica chiar foarte bine!

Cand locatarii pleaca ziua la munca, vin cei ce lucreaza in zona. Seara, se face schimbul. Numarul de masini e atat de mare pentru ca unele familii detin 4 vehicole si nici macar un singur garaj. Bucuresti a iesit pe primul loc in topul european al celor mai haotice sisteme de trafic!

Ca un bonus, reparatiile efectuare pe segmente intregi de drum pot dura cu lunile. Nimeni nu stie cu certitudine ce model nou de borduri va aparea dupa ce se ridica praful, dar cu siguranta gropile vor fi tot acolo.

5) rahati si gunoaie

Cainele e cel mai bun prieten al omului, dar rahatul de caine nu este cel mai bun prieten al pantofilor. Conceptul de punga pentru fecale este strain in Romania.

Cu exceptia catorva cartiere si spatii verzi, capitala Romaniei este o groapa de gunoi uriasa. Fiecare teren viran ascunde sobolani, carcalaci, caini maidanezi si munti de gunoaie. Si credeti-ma, avem muuuulte terenuri virane si case abandonate.

Chiar pe Splai, langa gardul de protectie, misuna armate de rozatoare ce locuiesc in canalele Dambovitei.

Va implor, voi cei ce adorati jegul, nu mai aruncati pe jos cand aveti cosul de gunoi la doi pasi! Nu mai aruncati pe geamul masinii resturile si tigarile si, cel mai important, sortati gunoiul acasa! Glina e deja suprasolicitata, saraca..

Daca va inspira acest articol, exista un buton de share mai jos! Multumesc! 😀

Daca vreti o metoda buna pentru a scapa de stres, chiar si pentru cateva minute, click aici.