Jocurile video au fost o parte esentiala a copilariei pentru multi dintre noi. Generatia nascuta in anii ‘90 a invatat foarte repede cum sa isi imparta timpul intre temele pentru scoala si lumea virtuala din spatele monitorului.

Unul dintre aspectele acestei activitati atat de ravnite de tineri era puterea de imersiune digitala: realitatea anosta si plictisitoare disparea pentru cateva ore in fiecare zi, fiind inlocuita cu o lume exotica, plina de adrenalina! Prea multe ore, insa, si totul culmina cu o dependenta periculoasa fata de personajele fictive si vietile lor.

Ani de zile mai tarziu, ca adulti in toata regula, privim in urma la perioada copilariei si ne bucuram de aceste amintiri frumoase. Este oare rezultatul nostalgiei digitale sau, din contra, inceputul unei adictii recurente?

In acest articol, voi explica factorii principali ce duc la aparatia acestor sentimente de dor si melancolie. Nu voi putea acoperi toate aspectele, dar voi incerca sa punctez ce e vital!

1) o lume noua si exotica

Insule tropicale, masini decapotabile, asasini sau arme laser? Multi dintre noi am avut primul contact cu astfel de elemente intr-un joc video.

Totul era fresh, era inedit, era palpitant! Lumea reala pur si simplu nu putea concura cu aceasta colectie de senzatii tari oferita de interfata jocurilor.

Cel mai mare succes l-au avut acele RPG-uri care reuseasu sa combine cu succes elemente din diferite perioade istorice, stiluri artistice si culturi.

2) interactiuni nelimitate 

Indiferent de nationalitate sau statut social, internetul le-a permis tinerilor sa formeze comunitati stranse in jurul jocurilor pe calculator. Exemple bune pentru acest argument sunt Metin, World of Warcraft si Minecraft. Toate trei au adunat milioane de copii de pe glob, formand adevarate familii digitale si prietenii pe viata.

3) amintiri comune

E foarte greu sa ai acelasi set de amintiri cu cineva din jurul tau! Chiar si rudele sau prietenii apropiati au trait si vor trai lucruri pe care tu nu le poti experimenta.

In schimb, coechipierii tai virtuali cu siguranta vor trece prin aventuri similare zilnic. In functie de joc, experienta digitala poate fi impartasita mai mult sau mai putin cu toti ceilalti participanti. Intr-un MMORPG, tot continutul este accesibil intregii palete de jucatori, fara discriminari.

4) un nou tu, imbunatatit

In lumea digitala, calitatile supraomenesti sunt la ordinea zilei. Fiecare dintre noi poate dobandi aptitudini noi, talente ce nu pot fi accesate in viata reala.

Posibilitatea de afirmare la nivel global devine ceva palpabil! Un necunoscut poate deveni o vedeta in cadrul jocului daca se pricepe la ceea ce face.

 

Astfel, putem concluziona ca jocurile video in sine nu dau dependenta, ci experienta digitala pe care o ofera. Niciunul dintre noi nu si-ar sacrifica timpul pentru un scop inutil – asa e si in lumea calculatorului! Exista jocuri pe care le accesam din plictiseala, ca sa ne ocupam timpul, si exista comunitati virtuale, pe care le accesam din dorinta de incluziune si afirmare sociala.

Pentru unii, nostalgia s-a disipat, dar dependenta inca este prezenta. Singura diferenta este ca au inlocuit consolele cu retele de socializare.

Ca sa citesti un alt articol interesant despre jocuri video, click aici.