Tokyo – o capitala aflata la 8000 de km distanta de Romania – este locul unde cultura urbana japoneza infloreste sub diferite forme, care mai de care mai spectaculoase.

In acest articol, vreau sa va descriu cateva dintre cele mai faimoase curente sociale asociate cu Japonia (multe dintre ele devenite internationale datorita globalizarii). Sper sa va starneasca curiozitatea si dorinta de a explora o cultura complet diferita de a noastra!

1) kawaii

Un cuvant simplu, ce defineste calitatea unui lucru de a fi simpatic sau adorabil, a evoluat intr-o adevarata industrie globala! Cateva exemple de personaje care se incadreaza in aceasta ramura sunt Pikachu, Hello Kitty si Kyorochan.

Notiunea de kawaii nu se limiteaza la animale – orice obiect, de la o bucata de sushi pana la un frigider, poate fi decorat sau insufletit pentru a starni acea senzatie de fericire si caldura in inimile cumparatorilor!

2) J-POP

Muzica pop a devenit in ultimele decenii cea mai ascultata categorie de la radio. In Japonia, insa, cultura pop nu se rezuma doar la negative si versuri!

J-pop incorporeaza notiuni stilistice cutezatoare, trenduri vestimentare, coregrafii complexe si culori pastel sau neon, printre altele. Tinerii sunt inspirati de vedete si isi doresc sa urmeze pas cu pas gusturile acestora.

3) yaoi

Termenul defineste orice produs media fictiv (romane, benzi desenate, muzica, desene animate) in care povestea de dragoste se desfasoara intre un seme (mascul dominant) si un uke (mascul submisiv). Principala audienta a acestor produse si cea mai mare parte din creatorii lor sunt femeile.

O subcategorie a acestui gen, shotacon, se axeaza pe baieti fictivi frumosi (bishonen) care inca nu au atins varsta pubertatii, dar care sunt portretizati intr-o maniera erotica sau kawaii.

Clasificarea oficiala pentru acest gen de atractie este moe (dorinta de a intretine activitati romantice sau sexuale cu personaje fictive) si explica de ce multi copii se indragostesc de eroii lor din copilarie sau de jucariile umanoide.

4) bara

Similar cu yaoi, dar dedicat barbatilor gay, acest curent este similar pornografiei vestice si a aparut in anii ’50.

Benzile desenate cu povesti homoerotice se numesc gei komi si pot descrie activitati hentai (sex agresiv).

Melodiile cantate de o voce feminina, dar editate intr-un program special pentru a parea masculine (male version) se pot incadra in curentele bara sau yaoi.

5) Yakuza

Echivalentul japonez al mafiei din Europa si SUA, Yakuza include numeroase sindicate internationale de crima organizata, originare in Japonia. Numarul total de membri depaseste o suta de mii.

Cei ce fac parte din grupare urmeaza un cod de reguli foarte strict si o ierarhie precisa. De asemenea, ei isi tatueaza intreg corpul cu insemne specifice!

6) manga

Termenul oficial pentru benzile desenate japoneze. Cu o istorie inradacinata in arta autohtona si in simbolistica orientala, aceste juxtapuneri de desene au dat nastere unei intregi comunitati de fani la nivel mondial!

Doua dintre cele mai cunoscute serii de manga sunt Naruto si Pokemon.

 

 

Pentru a distribui acest articol prietenilor, click pe butonul de share de mai jos.

Pentru o poveste interesanta din Vietnam, click aici.