Cand ne intoarcem de la piata cu ardei si dovlecei, cel mai mare pericol ar fi sa ne taiem la mana in timp ce ii descojim. Exista insa cateva specii de plante ce pot ucide un om in doar cateva clipe!

In acest articol, vreau sa va prezint cele mai periculoase tipuri de flora din lume. Este bine sa fiti informati in privinta lor (atunci cand faceti drumetii in natura) si sa le evitati pe cat posibil!

1) merisorul mortii (Hippomane mancinella)

Nativ Caraibelor, statului Florida si Americii Centrale, este folosit de populatia tribala pentru a impregna varful sagetilor de vanatoare. Numele provine de la cuvantul spaniol manzanilla (merisor), atribuit in urma asemanarii dintre fructele toxice si merele galbene obisnuite.

IMG_6261

Fiecare parte din aceasta planta este extrem de toxica: fructele dulci la gust vor sufoca orice persoana care le mananca, seva alba ce se prelinge pe scoarta este coroziva (poate arde vopseaua de pe masini), frunzele si florile secreta substante chimice la contact, dar si in aer.

Pe timp de ploaie, apa imbibata in toxinele arborelui se prelinge pe frunze, ajunge la sol si omoara orice fiinta pe o raza de cativa metri.

Habitatul natural al acestei specii sunt mlastinile de mangrove din zonele tropicale umede. Iguanele negre sunt singurele animale imune la toxinele merisorului mortii, dar secretul rezistentei lor nu a fost descoperit inca.

2) matraguna (Atropa belladona)

Inrudita cu vinetele, ardeii grasi si rosiile, aceasta planta cu fructe negre contine toxine extrem de puternice ce paralizeaza muschii si duc la stop cardio-respirator.

IMG_6263

Specifica continetului european, matraguna poate creste pana la 2m in inaltime pe un sol calcaros si lipsit de nutrienti.

Spre deosebire de verisoara sa, Solanum nigrum, care este comestibila si utilizata in agricultura, Atropa belladona are o concentratie mare de toxine in radacini, frunze si fructe.

Doar cateva boabe pot avea efect halucinogen, iar o cantitate mai mare devine letala. Din fericire, exista un antidot pentru persoanele care au ingerat matraguna.

In mod surprinzator, iepurii si bovinele pot consuma planta fara sa intampine efectele secundare!

3) leandrul (Nerium oleander)

Caracteristic peisajelor mediterane, leandrul se aseamana cu matraguna prin faptul ca toate partile tufisului sunt toxice, de la florile puternic colorate, pana la radacini.

IMG_6267

Cultivat in multe tari pe post de planta ornamentala, el are un gust amar si provoaca simptome extrem de neplacute daca este ingerat.

Rozatoarele si pasarile par sa reziste toxinelor, dar mamiferele mai mari (caii, bovinele, cainii etc) vor fi afectate la fel de tare ca oamenii.

4) gympie gympie (Dendrocnide moroides)

Cu un mecanism defensiv asemanator urzicilor, gympie gympie este un arbust endemic Australiei. La contactul cu pielea, frunzele acoperite cu peri fini injecteaza o neurotoxina extrem de potenta.

IMG_6269

Oamenii intepati de planta au descris o durere similara electrocutarii si contactului cu substante acide (ambele in acelasi timp) pe o durata de cateva zile. Singurul remediu cunoscut este acidul hidrocloric diluat (1:10).

5) tutunul (Nicotiana tabacum)

Comercializata sub forma de tigari, aceasta planta cultivata in zonele tropicale a dat startul unei industrii globale: comertul cu sclavi africani.

IMG_6273

Consumul de tutun ucide aproximativ 5 milioane de oameni anual. Ingerarea frunzelor este extrem de periculoasa datorita substantelor toxice, iar inhalarea fumului are efecte psihoactive si da dependenta.

Tigarile moderne contin peste 500 de chimicale adaugate, pe langa igredientele naturale deja periculoase!