In padurile tropicale ale Asiei de Sud-Est, un grup de cercetatori britanici a facut o descoperire uluitoare!

Ascunsa printre copaci si sapata in inima muntelui,  Hang Son Doong este cea mai lunga pestera din lume! Strabatuta de un rau subteran, caverna compusa din calcar carboniferic s-a format in urma cu milioane de ani si a ramas neexplorata pana in anul 2009. Localnicii erau mult prea speriati de zgomotele vantului ce rezonau din interior pentru a indrazni sa intre, asa ca vreme de 10 ani (de la descoperirea locului in 1999) niciun om nu a pasit in pestera.

Echipa britanica a fost uluita cand a descoperit ca tavanul pesterii cazuse, permitand razelor soarelui sa intre in munte si sa transforme roca stearpa intr-un paradis verde. Vegetatia de pe marginea craterului s-a extins treptat in subteran, dupa cum se poate observa in fotografia de mai jos.

IMG_6157

Astazi, vizitele organizate permit turistilor sederea cu cortul in interiorul muntelui, pentru o experienta cu adevarat unica!

Pentru cei ce doresc un tur virtual al traseului de peste 5km, National Geographic are o pagina speciala dedicata pesterii.