Reciclarea deseurilor e un proces benefic planetei, dar cine s-ar fi gandit ca anumiti oameni vor gasi o intrebuintare fecalelor animale.

De la parfumuri de lux pana la cea mai scumpa cafea din lume, va voi prezenta in acest articol cateva dintre intrebuintarile unor excremente de animale deosebite:

1) fertilizant din guano

Guano e cuvantul spaniol pentru gainat. In industria secolului al XIX-lea, acest ingredient neobisnut a pus bazele practicilor agricole organice (atat de ravnite in ziua de azi de ecologisti) si a permis colonizarea unor insule izolate, ce gazduiau colonii de pasari marine.

Cu un continut ridicat de nitrogen, fosfat si potasiu, guano face minuni in dezvoltarea plantelor!

2) parfum din ambergris

In istoria parfumierilor francezi, exista un ingredient unic, ce permite fixarea mirosurilor pe perioade indelungate de timp – ambergris. 

Ce nu stiau expertii acelor vremuri este ca acele „roci cenusii mirositoare” gasite pe plaja erau produsul proceselor digestive din interiorul balenelor. Casalotii sunt responsabili pentru acest excrement rar, care in industria moderna a fost inlocuit cu o substanta sintetica, numita ambroxan.

3) cafea de lux

Numele dat unei cafele asiatice speciale, kopi luwak este rezultatul digestiei civetelor de palmier (rude ale mangustelor).

Boabele crude sunt oferite acestor animale pe post de hrana si colectate ulterior din excrementele lor pentru a fi transformate in cafea. Acest proces bizar a dat nastere unei industrii in care civetele sunt inchise in custi minuscule si hranite cu forta. De ce? Produsul final poate genera sute de dolari pe piata internationala.

4) combustibil bovin

In Egipt, vacile si camilele sunt sursa principala de gella, un tip de combustibil ecologic. In ani ’80, zonele rurale se bazau in proportie de 80% pe alimentarea cu energie obtinuta din fecale animale. Aceasta practica dateaza din Antichitate.

5) hartie de la elefanti

In nordul Thailandei, rezervatiile de elefanti au gasit o metoda de reciclare pentru kilogramele de fecale: le-au transformat in hartie. Elefantii digera doar 45% din plantele consumate, producand tone de materie bruta din care se poate obtine celuloza.

Intr-o singura zi, un animal poate genera cantitatea necesara pentru 100 de pagini A4!

6) apa purificata 

In minele abandonate din Bolivia, fecalele lamelor sunt folosite pentru a neutraliza metalele toxice din apa. Rumegatoarele ajuta la curatarea panzei freatice!

7) praf de pusca

In timpul Razboiului Civil, americanii se bazau pe coloniile de lilieci din pesteri pentru a produce praf de pusca. Fecalele lor contin nitrat de potasiu.

Cine ar fi crezut ca aceasta strategie militara va fi un succes exploziv? 😛

8) suveniruri simpatice

In America de Nord, fecalele uscate de elan sunt transformate in cercei si coliere handmade pentru turisti!

Exista pana si un festival anual dedicat acestor comori digestive, in care resturile animalelor sunt aruncate dintr-un elicopter, iar cetatenii din orasul Talkeetna, Alaska, pariaza care va ateriza mai aproape!

9) remediu pentru durerile lunare

In medicina traditionala chinezeasca, rahateii veveritelor zburatoare sunt miraculosi impotriva chinurilor menstruatiei. Preparat sub forma unui ceai dulceag, acest remediu naturist a fost interzis in SUA!