Afectand milioane de oameni lunar, aceasta boala veche de sute de ani era pana de curand crezuta incurabila!

Cei contaminati de la o varsta frageda nu aveau simptome vizibile, pana in faza terminala, in care mintea lor suferea daune ireparabile. Printre efectele cele mai frecvente asupra comportamentului se numarau atacurile de panica, starile agresive, dezorientarea pe termen scurt si momentele de delir prelungit.

Daca nu v-ati prins din introducere la ce boala sociala fac referire, o sa va zic acum: rasism.

Stim definitia cuvantului, suntem informati privind efectele lui la nivel global, am invatat la orele de istorie despre trecutul lui sangeros, vedem tot timpul noi stiri despre el la televizor. Dar oare putem empatiza cu acest element abstract cat timp nu noi suntem victimele din ecuatie?

Oricat de bizar ar parea, rasismul este o boala cu origini familiale pe care purtatorii nu o sesizeaza cu usurinta. Autodiagnosticarea este dificila, iar vindecarea aproape imposibila (cata vreme pacientul ramane in mediul infectat).

Cei care au de suferit sunt oamenii imuni sau sanatosi. Pentru ei, lupta cu boala este cea mai grea! Au de indurat atacuri violente, discriminare constanta (sociala, economica si educationala) si indiferenta glaciala din partea liderilor politici.

Am auzit zeci de povesti ingrozitoare despre corporatisti corupti, neo-nazisti, presedinti ignoranti sau profesori obtuzi. Insa vreau sa aud mai mult! Vreau sa aud raspunsul oamenilor informati, vreau sa vad o reactie, vreau sa pornim mobilizarea generatiilor viitoare, vreau sa ajungem in acel punct in care boala rasismului este eradicata de pe fata pamanului.

Exista, totusi, o speranta – un tratament pentru aceasta epidemie globala!

Putem atinge acest tel dificil urmand cele 5 puncte de mai jos:

1) autoeducare

Ai dubii in legatura cu economia sud-americana? Afla cine le asasina presedintii in timpul Razboiului Rece!

Ai dubii in legatura cu mariajele tiganilor? Afla cine le viola fetele virgine in timpul Domniilor Fanariote!

Ai dubii in legatura cu mirosul arabilor? Afla cine a construit primele bai publice in Antichitate.

Ai dubii in legatura cu teroristii? Afla cine ii finanteaza cu bani si aprovizioneaza cu arme!

2) corectarea erorilor istorice

Masca sargofagelor (anatomia faciala), hieroglifele, parul si statuile conservate timp de cateva milenii. Localizarea imperiului pe continentul african. Climatul desertic si soarele intens. Si totusi, multi oameni inca au senzatia ca pielea tuturor egiptenilor era deschisa la culoare.

E doar un exemplu de apropriere culturala, un fenomen tot mai des intalnit in ziua de azi. In lumea filmelor de la Hollywood, termenul de whitewashing a ajuns sa desemneze angajarea actorilor albi in roluri ce intruchipeaza alte rase (dar nu din lipsa de optiuni la casting).

Este bine sa stim caror rase le multumim pentru diferite inventii sau descoperiri stiintifice ce ne fac viata mai usoara!

3) egalitate educationala si profesionala

Angajezi pe cineva? Vrei sa iti cunosti viitorul sef? Iti trimiti copilul la o scoala privata? Vrei sa te intalnesti cu idolul tau pe covorul rosu? Afla ce parere au ei rasism!

Tolerarea celor ce nu iti impartasesc conceptele egalitare este o forma de pasivitate sociala, de aprobare dogmatica. Acest comportament va mentine rasismul vreme indelungata printre noi. A nu face nimic cand ai toate datele necesare este la fel de grav!

4) protejarea tinerilor

Rasismul incepe de acasa. Tinerii sunt cei mai expusi riscului datorita parintilor inconstienti.

Este bine ca institutiile publice sa aiba grija ca acei copii manipulati sa primeasca o atentie deosebita si ca parintii lor sa fie sanctionati corespunzator in cazul in care problema persista. Copiii rasisti de azi sunt liderii corupti si teroristii sinucigasi de maine!

5) dizolvarea privilegiului

„Tu nu ai de ce sa te stresezi! Esti alb!”

E cel mai rau lucru pe care il poti spune unui alt om privilegiat. E un motto al albilor care se simt superiori!

Principiul ca te nasti mai bun si nu ai de ce sa lupti. Conceptul ca avem nevoie de alte rase pentru forta de munca ieftina. Ideea ca acei oameni sunt sortiti din start esecului si ca trebuie sa se resemneze „in Lumea a Treia”. Niste mizerii!

 

Pemtru mai multe informatii despre problemele societatii moderne, click aici.