Amancio Ortega, un nume care pentru multi nu inseamna nimic, a fost pret de cateva clipe cel mai bogat om din lume. Cum a reusit sa faca acest lucru? Fast fashion!

Zara este doar una dintre firmele detinute de Ortega, parte din grupul Inditex. Lista completa include Bershka, Stradivarius, Pull&Bear, Massimo Dutti, Oysho, Uterque si Zara Home. Impreuna, afacerile valoreaza zeci de miliarde de dolari.

Pentru o scurta perioada de timp, Ortega l-a depasit chiar si pe Bill Gates pe lista Forbes cu cei mai bogati oameni din lume, dar foarte putini oameni au auzit vreodata de el.

Nu ofera interviuri, nu apare la televizor si nu isi semneaza produsele cu numele sau. Dar a reusit sa implementeze unul dintre cele mai eficiente modele de business la nivel global, anume curentul fast fashion.

Mai jos, am sa va explic cum a reusit un singur om sa maximizeze profiturile unei afaceri cu haine lansate in Arteixo, Spania. Aspectele esentiale ce stau la baza succesului lui sunt:

1) anonimatul

Inditex este un S.A (Sociedad Anónima), adica o corporatie. Contactul cu publicul este redus la maxim, contactul cu investitorii este sporit prin actiunile detinute in cadrul Bursei de Valori. Pe site, Inditex prezinta date generice, fara prea multa transparenta cand vine vorba de politica interna.

2) costurile de productie

Prin contractele detinute cu diferite fabrici din tari defavorizate (unde se practica sclavia moderna si unde salariul minim pe economie este de cativa dolari), Inditex mentine costurile de productie la un nivel infim. Explozia rutelor de transport ieftine din ultimii zece ani a sporit capacitatea corporatiei de a livra produse in cateva zile, oriunde pe glob.

3) viteza cu care produsele ajung in magazin

Pe acelasi principiu, hainele fabricate in celalalt capat al lumii ajung foarte repede in depozitele magazinelor. Aprovizionarea cu produse se face saptamanal, iar lansarea de noi produse aproape lunar. Avand atat de multe colectii intr-un singur an, oamenii sunt interesati sa intre in magazin mai des si sa cumpere masura care li se potriveste cat mai au ocazia (fast fashion).

4) prezentarea produselor

Desi calitata nu e exceptionala, produsele sunt mereu prezentate placut! Vitrinele sunt mari si spatioase, atent amenajate. Rafturile si podelele sunt curate si ordonate. Vanzatorii sunt instruiti sa lucreze repede si eficient, fara a fi nevoiti sa stie notiuni elementare din domeniul textilelor. Ideea de baza este ca totul sa para o experienta de lux, dar la preturi de nimic!

5) monopol in spatiile comerciale

Cu fiecare nou mall sau spatiu comercial deschis (intr-o tara in care Inditex detine deja proprietati) apare o noua oportunitate de a pune monopol pe spatiile de inchiriat de la parter! Magazinele de sub umbrela lui Ortega sunt asezate unul langa altul, pe toate strazile si coridoarele aglomerate din lume. Cu cat mai multi clienti, cu atat mai bine!

 

Concluzia e ca Ortega si-a castigat banii printr-o strategie de marketing extrem de reusita, dar foarte daunatoare pentru planeta si pentru lumea modei.

A reusit sa schimbe conceptul de fashion pentru secolul acesta si poate pentru toate generatiile ce vor urma. E vizibil ca acele produse nu sunt etice sau calitative, dar nimeni nu poate contesta faptul ca preturile sunt extrem de atractive! Pentru tineri, acest lucru inseamna o zi de shopping reusita!

Pentru mai multe informatii despre o alta corporatie din lumea modei, click aici.

Pentru un share rapid pe retelele de socializare, exista un buton dedesubt! 😀