Multe persoane se sperie cand intalnesc cuvinte lungi si pompoase! Heteronormativitatea este un termen extrem de simplu, in ciuda aparentelor – poate fi tradus prin normalizarea colectiva a heterosexualitatii. 

Opusul total al acestui termen este feminismul, care presupune egalitatea intre sexe si lipsa discriminarii pe baza unor opinii sexiste.

Din motive politice, religioase sau culturale, numeroase tari de pe glob au adoptat un model heteronormativ – relatiile maritale dintre o femela si un mascul, barbatii masculini si femeile feminine, lupta dintre sexe si impartirea populatiei in doua tabere distincte si inegale.

Este oare aceasta „normalitate” necesara? Mai jos, voi explica pe rand toate caracteristicile unei societati de acest tip si numeroasele dezavantaje ale unui sistem de legi ce inhiba libera exprimare.

1) sexul frumos / sexul puternic

Prin prisma dimorfismului sexual, multi se considera indreptatiti sa spuna ca barbatii trebuie sa fie lideri iscusiti, cu muschi proeminenti, in timp ce femeile au ca scop principal sa fie delicate si frumoase.

Ce-i drept, armurile si sabiile din Evul Mediu erau destul de grele. Dar astazi, intr-o era in care toata lumea are acces la arme de foc si arme biologice, forta bruta nu mai este un avantaj in conflictele militare!

Frumusetea si puterea sunt doua aspecte extrem de subiective. Prin etichetarea sexelor biologice cu aceste norme, generatii intregi de copii au fost aruncate intr-o directie de dezvoltare total gresita!

Dezavantajele heteronomativizarii fizicului uman includ o rata ridicata de viol, armate cu un numar redus de soldati, diversitate estetica minima in domeniul modei si al campaniilor de frumusete, o rata ridicata de depresie datorata excluderii sociale, transfobie, homofobie, sexism politic, o rata ridicata de violenta domestica, o rata ridicata de suicid a tinerilor, o rata ridicata de santaj sexual la locul de munca, o rata ridicata de trafic de persoane si de proxenetism.

2) obiecte petru femei si obiecte pentru barbati

Din ce in ce mai multe produse de uz casnic au devenit selectiv comercializare unui target audience masculin/feminin. Este stupefiant faptul ca intr-o lume in care exploram relieful planetei Marte si sinapsele din creierul uman, putem sa asociem o bucata de bumbac sau un instrument din plastic cu un sex anume.

Dezavantajele heteronormativizarii obiectelor si activitatilor cotidiene includ o rata ridicata de violenta in scoli, negarea sau identificarea eronata a identitatii de gen, diagnosticarea fictiva cu tulburari comportamentale de catre „experti”, dublarea inutila a spatiilor comerciale (si implicit marirea taxelor, preturilor si chiriilor), o rata ridicata de excludere familiala, o rata ridicata de violenta stradala (hate crimes) si exploaterea tinerilor consumatori de catre corporatii.

3) perpetuarea conflictului dintre sexe 

Muzica, filmele, jocurile, culorile, frizurile, sporturile, emotiile, cartile, vacantele – a mai ramas ceva neatins de aceasta boala a societatii umane? Totul in jurul nostru este etichetat in graba si administrat fortat femeilor sau barbatilor. Am ajuns sa traim ca in distopia lui George Orwell – cel mai trist este ca nici nu realizam!

Conflictul este stimulat de la o varsta frageda prin initierea de activitati „specifice”, la gradinita sau acasa, si ulterior intretinut de anturaj. De la o anumita varsta, persoanele care nu isi insusesc acest conflict sunt excluse din societate, fiind considerate nebune, periculoase sau demonice.

Dezavantajele heteronormativizarii relatiilor dintre oameni includ o rata ridicata de avort, o rata ridicata de divort, o rata ridicata de sexism juridic in obtinerea tutelei copilului, o rata ridicata de analfabetism, obezitate datorata mancatului compulsiv, implementarea de strategii politice costisitoare, angajarea din bugetul statului de persoane instruite pentru a eradica indivizii care nu se conformeaza, incidenta crescuta a bolilor cu transmitere sexuala.

Daca v-a placut acest articol, nu uitati sa dati share pe retelele de socializare! 😀

Daca mai vreti sa cititi despre probleme sociale, click aici.

La final, va las cu o poza frumoasa, preluata de la Zara Larsson:

IMG_5321