Un animal de companie poate schimba radical rutina zilnica a unui om! Multi cred ca acvaristica este varianta cea mai simpla, dar sunt departe de adevar – fie el de apa dulce sau sarata, un acvariu necesita suplimente si teste saptamanale, adesea foarte costisitoare.

Pentru a evita dezamagirile, este indicat ca acvaristul incepator sa aleaga una dintre speciile prezentate mai jos. Rezistente si deloc costisitoare, acestea va vor oferi bucuria unui paradis subacvatic fara prea multe neplaceri.

Introducerea lor in recipient se va face doar dupa ce procesul de ciclare al apei a luat sfarsit si testele arata ca tot ecosistemul este in parametri.

1) blenny bicolor (Ecsenius bicolor) 

Originar din Fiji, Indonesia si Sri Lanka, acest peste de recif va va anima zi de zi prin comportamentul sau vioi si prietenos! Se intelege bine cu aproape orice vietate, de la corali la paguri, fara a deranja decorul. Mananca aproape orice, la orice ora.

2) corydoras cenusiu (Corydoras paleatus)

Cu o durata de viata extrem de mare, acesti pesti pisica din Amazon sunt canditatii ideali pentru un acvariu cu multe plante amazoniene. Se hranesc dimineata si seara, dar pot fi destul de activi pe lumina daca fac parte dintr-un banc mai mare (minim 5). Au nevoie de un acvariu lung, putin luminat, si mancare care sa se scufunde rapid. Varietatea cu albinism este des intalnita in Romania si necesita o ingrijire similara.

3) domnisoara verde-albastruie (Chromis viridis)

Pesti de banc, aceste domnisoare sunt sociabile si pline de energie. Acvariul trebuie sa fie bine ventilat si destul de spatios pentru a gazdui mai mult de 4  indivizi. In conditii optime, durata de viata poate sa ajunga la peste opt ani! Se reproduc usor in captivitate daca primesc hrana vie si daca apa sarata e mereu curata.

4) tetra negru (Gymnocorymbus ternetzi)

Iubitor de ascunzisuri, acest peste de apa dulce din America de Sud prefera compania semenilor sai (asa ca un grup mic este indicat). Se hraneste cu o varietate uriasa de alimente disponibile in comert si reactioneaza prin schimbarea culorii in gri deschis in conditii de stres, fiind un semnal de alarma extrem de eficient.

5) pestele clovn comun (Amphiprion ocellaris)

Achizitionati ca o pereche cat inca sunt pui, acesti pesti isi vor definitiva caracteristicile sexuale pe parcursul maturizarii (hermafroditi). Femela va fi mai mare decat masculul, dar nu neaparat mai dominanta. O duc bine si fara o anemona, putand „adopta” un coral ciuperca sau un coral ciocan!

6) kuhli (Pangio kuhlii)

Intr-un sol nisipos, fin, acesti pesti asemanatori anghilelor isi vor sapa tunele si se vor ascunde pe parcursul zilei. Ajuta la curatarea acvariului prin culegerea resturilor alimentare cazute pe substrat si prin aerisirea acestuia!  Gura filtrelor trebuie acoperita bine pentru ca aceste vietati subtiri sa nu patrunda in sistemul de curatare.

7) gourami albastru (Trichopodus trichopterus)

Suprafata apei trebuie sa fie linistita si libera, deoarece aceasta specie de pesti are nevoie de oxigen din aer. Se hranesc cu fulgi, dar si cu hrana vie. Provin din Thailanda si Vietnam, fiind potriviti pentru un acvariu cu plante din Asia. Masculii devin agresivi cu femela dupa reproducere.

8) labrid cu sase dungi (Pseudocheilinus hexataenia)

Deplasandu-se cu o viteza foarte mare printre roci si corali, acesti pesti de talie mica vor depista in cel mai scurt timp orice noutate din acvariu. Sunt extrem de inteligenti, solitari si cu o personalitate complexa. Culorile superbe vor atrage toate privirile!

9) danio zebra (Danio rerio)

Sociabili si activi, acesti pesti prefera bancurile si plantele dese, cu frunze. Se hranesc usor de la suprafata, dar pot inspecta si zonele de mijloc ale acvariului. Dungile orizontale caracteristice indica sanatatea pestelui – cu cat culorile sunt mai puternice, cu atat individul e intr-o stare mai buna. Nu reactioneaza bine la stres si pot sari din apa daca nu au capac!

10) cherry barb (Puntius titteya)

De culoare rosie, acestor animale le place un acvariu curat, cu multe ascunzisuri. Omnivori si rezistenti la schimbarile de temperatura, pot trai pana la sapte ani in captivitate. Sunt compatibili cu alte specii calme, intr-un acvariu cu plante.

Pentru mai multe informatii despre acvaristica, click aici.

Sper sa va placa acest articol! L-am scris din experientele mele cu cele doua acvarii si cu numeroasele combinatii de specii testate pe parcursul anilor.

Inchei cu o poza – coralul ciocan verde din fostul meu acvariu marin:

IMG_5362.JPG