Ray-Ban – ochelarii de soare americani purtati de presedintii Statelor Unite si de vedetele de la Hollywood. O firma pe care multi o admira si o apreciaza pentru produsele de calitate, atemporale!

Imi pare rau, dar va trebui sa va naruiesc acest vis frumos si sa va explic ce se intampla defapt in culisele unei minciuni globale!

In anul 1999, Ray-Ban era in declin. Produsele, comercializate in benzinarii si farmacii la pretul de 25 de dolari, nu mai aveau succes la public. Compania italiana Luxottica a decis in acel moment sa intervina.

In prezent, Luxottica are drepturi depline asupra productiei si comercializarii acestor ochelari. Corporatia nu numai ca produce rame si lentile pentru toate casele de moda mari, de la Fendi pana la Chanel, dar magazinele in care  produsele „de lux” sunt comercializate apartin tot portofoliului lor (Sunglass Hut, de exemplu).

Alaturi de ceilalti doi uriasi din industria optica, Safilo Group si Marcolin, acest business corupt s-a extins in toate colturile lumii. Costurile de productie sunt infime (in fabricile din Asia), preturile pot fi calculate dupa bunul plac (in lipsa unei concurente reale), iar consumatorii nici macar nu banuiesc ce se intampla. Scopul sefilor nu e sa aiba un target de cumparatori, ci sa atraga clienti din toate paturile sociale!

In Romania, acelasi sistem se aplica in toate magazinele din centrele comerciale. Produsele si distribuitorii lor apartin de Luxottica!

Exista insa, o speranta. Patru firme de nisa, printre altele, care se opun curentului: Cutler and Gross, Illesteva, Linda Farrow & Selima Optique.

Ele isi produc singure modelele de ochelari, fara sa apeleze la unul dintre cei trei mamuti. Desi au preturi mai ridicate, clientela lor a inteles exact mecanismul din restul magazinelor si a optat pentru aceasta alternativa.

Daca vreti ca adevarul sa iasa la lumina, dati share la acest articol!

Daca vreti sa cititi mai multe despre acest topic, click aici.

Pentru un videoclip scurt, dar plin de informatii pe aceasta tema, click aici.