De mici, suntem obisnuiti cu diferite rutine gastronomice: 3 mese pe zi, gustari intre ele, dulce dupa sarat, vin dupa bere.

E important sa intelegem ca organismul nostru nu structureaza realitatea in acelasi fel. Limba noastra a evoluat pentru a percepe 5 gusturi diferite: dulce, amar, sarat, acru si umami.

Pentru a fi pe deplin satisfacuti de mancarea pe care o consumam, preparatele culinare trebuie sa stimuleze armonios toti receptorii gustativi din gura. Totul e in stransa legatura cu chimia din farfurie, fie ca vorbim de o supa sau de o prajitura!

Senzatia de picant nu este un gust in sine. De aceea, mancarea iute tine de preferintele fiecarui om si este optionala! Cand planificam un dish, este bine sa intelegem ce alimente se incadreaza in fiecare categorie gustativa.

1) UMAMI

Termenul japonez defineste un gust placut, satios, savuros. Il putem regasi in rosii, peste, fructe de mare, spanac, telina, ceai verde, branzeturi fermentate si sos de soya.

Daca privim cu atentie retetele populare la nivel international (pizza, paste, hamburgeri, sushi etc), foarte multe dintre ele au un continut ridicat de umami.

Primul contact al oamenilor cu acest gust este in laptele matern. Asta explica senzatia de confort pe care o avem atunci cand consumam alimente din aceasta categorie!

2) AMAR

Un gust pe care multi copii nu il suporta si pe care multi adulti ajung sa il aprecieze prima data in cafea. El se regaseste in multe alimente, printre care sofran, nap, rucola, andiva si cicoare.

Este cel mai puternic gust dintre toate, asa ca trebuie utilizat cu moderatie pentru a echilibra ingredientele dulci si a evidentia notele de umami.

3) ACRU

E gustul ce ne ajuta sa detectam aciditatea alimentelor. Il intalnim adesea in citrice, otet, rubarba, kefir, iaurt grecesc si kiwi.

E ideal cand ne dorim o nota de prospetime in mancare si un plus de vitamina C. Extrem de versatil, el e echilibrat de gustul sarat si neutralizat de cel dulce.

O aciditate prea mare, insa, nu este benefica digestiei si poate cauza reflux gastroesofagian!

4) SARAT

Prietenul cel mai bun al gustarilor de la cinema! Il regasim in alimentele cu un continut ridicat de NaCl (clorura de sodiu).

El este neutralizat de umami si echilibrat de acru. Este esential in bucatarie, fiind cel mai versatil gust dintre toate 5!

5) DULCE

E gustul preferat al celor mici! Ne ajuta sa primim un boost de energie in momentele grele. Il regasim in orice aliment cu un continut ridicat de zahar.

Zaharul are peste 50 de sinonime in industria alimentara: fructoza, melasa, sucroza, maltodextrina, miere, sorbitol etc.

Consumul excesiv de zahar nu este indicat din cauza amplificarii dependentei de dulce. Aceasta are efecte extrem de grave asupra sanatatii!

 

Sper ca acest articol sa fie util si sa mai clarifice din confuzii! Nu uitati de butonul de share! 😀