Il vedem aproape zilnic pe usa toaletelor si in parcarile de la mall, dar ce reprezinta cu adevarat „omul in scaun cu rotile” ?

Acest desen a fost finalizat, asa cum il stim noi, in 1969 si folosit ulterior de catre ONU la nivel global. Mesajul pe care il transmite este de accesibilitate.

Simbolul a fost gandit asa pentru a fi inteles mai usor de catre publicul larg, dar o gama intreaga de oameni pot beneficia de pe urma lui. In primul rand, persoanele cu handicap locomotor, dar nu numai.

Lista oficiala include:

dificultati de comunicare si intelegere (autism, sindromul down, retard, dementa, Asperger etc)

probleme de auz 

probleme de vedere (daltonism, discromatopsie, orbire etc)

probleme de miscare (lupus, artrita, operatii la coloana, Parkinson etc)

stari critice (sarcina, greturi, febra, anemie, diabet etc)

Nu folositi locurile special amenajate pentru astfel de persoane daca nu aveti cu adevarat nevoie de ele!

Viata acestor oameni depinde chiar si de o fractiune de secunda. Daca obervati ca cineva nu se descurca intr-o situatie, incercati sa ajutati pe cat posibil!

Mijloacele de transport in comun sunt obligate sa aiba oameni care sa le sara in ajutor persoanelor mai putin mobile, fie ca vorbim de trapa la autobuz sau de ancorarea cadrelor metalice in tren.

Nu numai ca persoanele responsabile cu intretinerea facilitatilor de acest gen sunt nevoite sa cunoasca bine problemele, dar amenzile pentru parcarea ilegala nu se pot da doar pentru ca boala nu este „vizibila”. Un document de la medic este necesar pentru a verifica spusele responsabilului.

Sper ca v-a placut acest articol! Daca aveti in jur persoane care pot beneficia de pe urma lui, nu uitati sa dati share pe retelele de socializare! Va multumesc! 😀