Le vedem zilnic pe masini, panouri publicitare si pagini web – reclamele sunt mijloace de comunicare in masa ce au ca scop principal cresterea vanzarilor.

Inca de la inceputul secolului trecut, producatorii de haine au reusit sa introduca sistemul de imprimare al tricourilor ca strategie inovatoare de marketing. Cateva generatii mai tarziu, articolele vestimentare cu „reclame” la vedere sunt ceva firesc.

Cel mai bine ar fi sa analizam impreuna aspectele achizitionarii unor astfel de piese:

PRO

a) Ajuta la identificarea rapida a veniturilor oamenilor. In functie de preturile unui anumit brand, putem deduce usor in ce categorie sociala se incadreaza purtatorii. De exemplu, este o mare diferenta intre oamenii cu hanorace Puma si cei cu hanorace Off White.

b) Sunt dovada clara ca exista fani! Unii oameni pur si simplu adora o anumita casa de moda si prin aceste produse isi demonstreaza fidelitatea.

c) Au intrat in cultura pop si au devenit emblematice! Este destul de clar ca oamenii le poarta din dorinta de a fi conectati la o generatie, pentru a se raporta la o perioada din istoria omenirii, pentru a transmite un mesaj politic sau pur si simplu din comoditate.

CONTRA

a) Sunt adesea cele mai ieftine piese dintr-o colectie. Ele nu sugereaza nici ca avem multi bani, nici ca suntem interesati de ultimele tendinte. Un tricou (sau sweatshirt) cu logo este o piesa basic, la fel ca o camasa alba, avand un pret pe masura lipsei de interes pentru design.

b) Pantofii, curelele, esarfele si gentile cu logo vizibil de la brandurile secundare ale unor case celebre (precum Love Moschino, Versace Jeans sau EA7) nu vor fi niciodata piese timeless precum variantele lor de lux.

c) Distrag de la persoana care le poarta. Dau senzatia de umerase umblatoare, de lipsa de personalitate, de mass-market.

d) Sunt printre cele mai des falsificate produse din lume. Exista un intreg business la negru de pe urma acestor reclame purtabile, fiind greu de spus daca acest fapt creste popularitatea sau scade veniturile caselor de moda.

 

Voi ce parere aveti? Ar trebui ca firmele sa isi puna logo-ul doar pe pungi si ambalaje?