Fie ca citim reviste glossy sau ca iesim la cumparaturi prin mall, ne ciocnim adesea de termeni din lumea modei pe care nu ii intelegem pe deplin. Este bine ca macar notiunile de baza sa fie intelese temeinic, pentru a evita posibile momente penibile in dezbaterile de zi cu zi!

Provenita din limba franceza, notiunea de haute couture defineste orice obiect vestimentar cu urmatoarele caracteristici: constructie manuala, materiale pretioase, atentie la detalii, design inovator, dimensiuni exacte (in functie de client).

Terminologia este protejata prin lege in Franta inca de la jumatatea secolului trecut. Doar casele de moda ce intrunesc toate conditiile mentionate mai sus si care detin un atelier in Paris (cu minim 15 angajati full time) au sansa de a utiliza prestigioasa titulatura dupa ce sunt jurizate de catre o comisie. Pentru a-si pastra dreptul de utilizare , colectii pentru ambele sezoane a cate 50 de piese sunt necesare an de an. Competitia este mare iar standardele sunt foarte ridicate!

Nu multi creatori au reusit sa faca aceste eforturi aproape supranaturale pe perioade indelungate, fiind exclusi in timp de pe lista oficiala a Camerei de Comert din Paris. Cateva case, precum Chanel si Givenchy, se ridica la nivelul asteptarilor neincetat printr-o bogata traditie in domeniu.

Sintagma haute couture este gresit folosita in multe parti ale lumii, fiind asociata cu firme de consum larg (cel mai adesea, cele specializate in rochii de nunta sau gala). Cuvantul couture poate fi utilizat pe piata globala pentru a descrie orice linie ready-to-wear, acest fapt nefiind restrictionat prin reglementari internationale.

Preferabil, insa, ar fi sa respectam munca si efortul depus de acei cativa oameni care au reusit sa isi inscrie numele in categoria exclusivista de coutourieri parizieni.