Intr-o lume in care informatia circula extraordinar de repede, este important sa ne documentam constant pentru a nu ramane in urma. Chiar si in ziua de azi, exista subiecte dificile care ne dau de gandit si care starnesc dezbateri aprinse intre generatii.

In acest articol, am alcatuit o lista cu 10 dintre cele mai des intalnite intrebari ale secolului 21. Raspunsurile pe care le dau expertii si cercetatorii nu sunt intotdeauna cele la care va asteptati!

1) Cate planete exista in sistemul nostru solar?

Copii fiind, ni se spunea ca sunt 9: Venus, Uranus, Mercur, Terra, Jupiter, Saturn, Neptun, Marte, Pluto. In urma cu cativa ani, cea din urma a fost clasificata drept „planeta pitica”,  reducand numarul oficial la 8.

Potrivit declaratiilor Uniunii Astronomice Internationale, acest fapt se datoreaza unei noi reguli care a uimit expertii in domeniu din toata lumea: Pluto se diferentiaza de celelalte 8 prin faptul ca nu si-a eliberat orbita de alte corpuri ceresti (pe care sa le captureze in propriul camp gravitational).

Raspunsul meu la aceasta intrebare este unul simplu: ascultati expertii si numarati de la 1 pana la 8!

2) Cate continente exista pe Terra?

Pentru cei ce au studiat geografie in liceu, cifra 7 vine in minte natural. Dilema apare cand analizam Europa si Asia indeaproape: cele doua formeaza un tot unitar, numit Eurasia.

Diferentierea s-a produs pe parcursul istoriei strict din cauza particularitatilor culturale dintre cele doua lumi, Orient si Occident. Daca privin din spatiu, observam cum Africa se indreapta usor spre cercul polar, formand Muntii Alpi, insa Europa este doar un fragment peninsular din marea platforma continentala asiatica.

Asadar, raspunsul corect este 6. Si va ramane acelasi pentru urmatoarele zeci de milioane de ani, pana cand Marele Rift Estic va rupe continentul african in doua.

3) Oamenii sunt fiinte superioare sau animale?

Regnul Animalia. Clasa Mammalia. Ordinul Primate. Genul Homo. Specia Sapiens. Subspecia Sapiens.

Nu provenim nici din alta dimensiune si nici de pe alta planeta.

Oamenii sunt animale, cu mai multe rase existente si numeroase altele in proces de dezvoltare. O specie celebra devenita extincta in timpul ultimei ere glaciare sunt neandertalienii. Specia noastra este singura supravietuitoare a genului Homo.

4) Dinozaurii au disparut in totalitate? 

Povestea de adormit copii cu marea extinctie care a ucis in totalitate dinozaurii in urma cu 65 de milioane de ani este deja expirata. Astazi, se stie ca pasarile sunt dinozauri avieni.

Parte din marea clasa Reptilia, ele au dezvoltat un schelet usor, adaptat zborului sau inotului. Cele mai apropiate rude in viata ale pasarilor sunt crocodilii. Numarul speciilor il depaseste detasat pe cel al mamiferelor/amfibienilor, asa ca putem afirma cu certitudine ca dinozaurii sunt departe de a deveni extincti.

5) Rosiile sunt sau nu fructe?

Da, sunt! La fel si vinetele, castravetii, ardeii chili, maslinele, mazarea, fasolea, nucile macadamia si dovlecii.

Fructele nu sunt clasificate in functie de utilizarile in bucatarie! Termenul defineste structura formata dintr-un ovar dupa inflorire, ce contine semintele plantei. Fructele sunt o metoda de reproducere unica angiospermelor (plantelor cu flori).

6) Esti ateu sau agnostic?

Un ateu nu crede in forte supranaturale, precum zeii, karma, astrologia, magia intunecata, demonii etc.

Un agnostic considera ca existenta unei divinitati este mai presus de puterea de intelegere a oamenilor si ca religia este o forma gresita de interpretare a acesteia.

Ateismul si teismul sunt antonime. Agnosticismul este o doctrina (nu o religie) si se incadreaza la jumatatea distantei dintre cele doua extreme.

7) Orientare sexuala sau identitate de gen?

Orientarea sexuala e o predispozitie genetica prin care se defineste cadrul in care un organism viu isi poate manifesta senzatia de excitare. Aici se incadreaza heterosexualitatea, homosexualitatea si bisexualitatea, printre altele.

Identitatea de gen este o variabila psihologica bazata pe spectrul masculin-feminin definit de societatea umana la un moment dat. Aici se incadreaza persoanele feminine, masculine, androgine, transexuale, metrosexuale etc.

Orientarea sexuala nu se schimba, dar poate fi alterata prin autosugestie in functie de gradul de toleranta al recipientului. Astfel, o femeie gay poate sa intretina o relatie hetero cu un barbat pentru a avea copii si viceversa. Genetica acestor persoane nu se schimba, doar gradul de toleranta creste fata de indivizii de sex opus sau identic. In cazuri de sevraj sexual extrem, o adaptare sexuala se poate produce temporar, fara implicare emotionala (cazul unor detinuti din penitenciare).

Identitatea de gen nu poate fi masurata sau descrisa cu exactitate, cu exceptia cazurilor clare in care sexul biologic si cel psihologic sunt in antiteza totala (aici intervine procesul de tranzitie chirurgicala). Ea nu are legatura cu factorii externi sau cu aspectul fizic si este preponderent fluida pe tot parcursul vietii. Astfel putem explica nevoia unor barbati de a fi protejati sau dorinta unor femei de a domina fizic. Aici se incadreaza oamenii care nu respecta normele sexuale impuse de societate (queer), precum faimoasa Coco Chanel, NU acele persoane care se travestesc in scopuri comice sau artistice!

8) Vegan sau vegetarian?

Veganismul presupune eliminarea resurselor animale si exploatarea altor specii din stilul de viata uman. Aici intra hainele de blana, laptele de vaca sau penele de gasca. Este adesea adoptat din motive etice.

Raw-vegan este termenul folosit pentru a defini o categorie aparte de vegani (cei ce nu gatesc alimentele consumate).

Cruelty-free este termnul folosit pentru a caracteriza produsele umane ce nu au fost testate pe oameni (fie ca vorbim de mascara sau de un vaccin antigripal).

Vegetarianismul presupune eliminarea alimentelor cu origini animale din dieta unui individ. El poate sa fie adoptat din motive medicale sau financiare.

Ovo, lacto si pesco sunt prefixele folosite pentru subgategoriile ce consuma oua, lapte sau peste/fructe de mare.

9) Comunism sau socialism?

Comunismul este o ideologie politica, filozofica, economica si sociala. Are la baza principiul disparitiei statului ca putere absoluta (urmat de eliminarea permanenta a banilor si a proprietatii private). Niciun stat din istoria moderna nu a reusit sa devina totalmente comunist pentru ca reformatarea ar fi presupus dizolvarea granitelor, izolarea economica si expunerea militara.

Socialismul este o doctrina muncitoreasca ce se regaseste in forma sa marxist-leninista in patru state de pe glob (China, Cuba, Laos, Vietnam). Forme derivate pot fi intalnite in tari precum Nepal, Bangladesh si Korea de Nord.

Lista statelor cu un trecut socialist include Romania, Rusia, Ucraina, Iraq, Portugalia etc.

10) Etnie sau rasa?

Etnia este un aspect social ce tine de culturi, traditii, nationalitati si obiceiuri.

Rasa este un aspect genetic atribuit la nastere fiecarui om.

Un om poate avea multiple etnii, dar o singura rasa (caucasiana, asiatica, africana, mixta) !

Rasismul defineste discriminarea pe baza de rasa, pe cand xenophobia include discriminarea in functie de etnie.

 

Sper ca v-am lamurit cat de cat! Daca v-a placut acest articol, puteti sa ii dati un share pe retelele de socializare. Va multumesc anticipat pentru timpul acordat!