Fie ca dorim sa le lasam mostenire sau sa le revindem ulterior, aceste obiecte nu ne vor aduce niciun profit din cauza devalorizarii rapide.

Ele au preturi uriase in magazin, dar ajung sa valoreze sub 50% din suma initiala dupa doar cateva luni. Sfatul meu este sa le cumparati  la mana a doua sau sa profitati de o reducere sezoniera substantiala!

Pe locul 5 avem OCHELARII DE SOARE.

Ramele cu lentile de vedere sau de soare sunt comercializate in sute de magazine sub atenta supraveghere a liderului de market Luxottica. Acest gigant comercial a pus monopol pe piata optica si a lansat o industrie globala bazata pe asocierea firmelor de ochelari cu diferitele categorii de pret pentru a da senzatia de accesbilitate sau, din contra, de lux si opulenta. Din acest motiv, nu prea gasim ochelari „de firma” in spatiul comercial al respectivului brand, ci doar in optici.

Recomandarea mea este sa cautati oferte in magazinele online dupa ce ati probat cateva modele similare sau identice in magazin. Opticile nu au aproape niciodata promotii mai mari de 30% la modelele din vitrine.

Pe locul 4 avem PIESELE DE MOBILIER & DECORATIUNILE INTERIOARE.

Fie ca le achizitionati de la Mobexpert sau de la Versace, obiectele pentru amenajarea spatiillor interioare au o valoare reala mult sub pretul din showroom. De ce? Pentru ca sunt produse pe banda rulanta in fabrici, fara vreo grija deosebita pentru materiale sau finisaje.

Recomandarea mea e sa cautati anunturi online (oameni care se muta si nu mai folosesc diverse piese de mobilier) sau anticariate stradale pline de comori vintage (evitati magazinele populare de consignatii cu preturi grozav de mari, gandite cat sa acopere chiria).

Pe locul 3 avem SUVENIRURILE TURISTICE.

Cati dintre voi ati fost pana acum in China? Nu multi? Atunci de ce continuati sa cumparati produse fabricate acolo din fiecare giftshop international sau aeroport de pe fata planetei?! Lasand la o parte adaosul comercial, acestea se pot gasi pe Ebay sau Amazon. Platiti transportul si cumparati destui magneti de frigider pentru intreaga familie.

Daca doriti ceva autentic, mergeti pe strazile oraselor si cautati artisti si artizani locali care va pot vinde bijuterii, tablouri sau statuete facute chiar de ei si inspirate din cultura autohtona.

Pe locul 2 avem ELECTRONICELE & ELECTROCASNICELE.

Cu mici exceptii (primul telefon Nokia sau primul iPhone), niciun produs cu circuite electrice nu va mai valora cine stie dupa un an de la cumparare. Ele ajung repede tehnologie invechita pe piata actuala, care avanseaza cu o viteza ametitoare. Cum ai cumparat primul teleportator de particule, cum a si aparut primul device de citit mintile. Nu are rost sa te chinui sa tii pasul cu trendurile!

Mai bine, pastreaza ce ai deja prin casa si ai grija sa nu se strice! Telefonul meu inca rezista dupa ani de zile, la fel si frigiderul sau aparatul foto. Cu putin noroc, vor mai fi aici si peste inca 5 ani!

Pe primul loc in clasament avem AUTOMOBILELE.

Aveti bani in cont cat pentru un Rolls-Royce? Daca raspunsul este negativ, atunci puteti intelege ca aproape toate vehiculele pe patru roti din secolul acesta sunt cumparate dupa mult chin si economii si revandute pe mult mai putini bani.

De ce nu putem sa le cumparam direct de la producator? Pentru ca altfel ar ajunge in faliment reprezentantele auto. Cand iti iei o masina, scopul nu e sa bagi acei bani in buzunarul altcuiva.

Incearca sa te documentezi si o sa realizezi ca acele anunturi second hand de pe internet nu sunt o idee chiar atat de proasta. Poti economisi o suma modica de … hmm… cateva zeci de mii de euro.

Varianta pozitiva a povestii, anume top 5 cele mai bune investitii, este disponibila aici.