Ingredientele folosite atunci cand preparam un fel de mancare sunt la fel de importante ca bauturile pe care le servim la masa. Acest fapt se datoreaza chimiei extraordinare dintre tipurile de vin si numeroasele combinatii de carne, fructe si branzeturi.

Achizitionarea vinului perfect nu este o sarcina usoara! Pentru cineva familiarizat cu aromele, cum ar fi un somelier, alegerea se bazeaza atat pe varsta, cat si pe regiunea de provenienta a strugurilor. Pentru un om obisnuit, insa, este important sa fie delimitate doar regulile de baza, pe care le voi prezenta pe scurt in acest articol:

1) vinul rosé sec se serveste la inceputul mesei, odata cu starterul

2) vinul alb demisec se poate servi impreuna cu pestele si fructele de mare (sau orice alta carne pe care se stoarce lamaie)

3) pentru mancarea picanta alegeti un sortiment cu un continut redus de alcool

4) un vin cu gust pamantiu se va servi la un dish cu ciuperci sau linte (mai ales la trufe)

5) vinul dulce / spumant de serveste preferabil alaturi de un desert

6) vinul rosu sec este indicat alaturi de carnea de vita, pestele spada sau ceapa caramelizata (Cabernet Sauvignon, Merlot) / rata, miel, carnati (Pinot Noir)

7) la curcan, pui, sparanghel, branza feta si branza de capra se potriveste un vin alb sec (Sauvignon Blanc)

8) vinul rosé demidulce se bea pe caldura la o temperatura foarte mica, alaturi de o salata light sau de paste cu sos alb

9) un vin vechi nu e neaparat un vin mai bun (doar anumite soiuri se pastreaza pentru mai multi ani; restul pur si simplu isi schimba compozitia si se strica in timp)

10) sampania este acel tip de vin spumant produs exclusiv in regiunea Champagne din Franta , foarte versatila in gastronomie si care se savureaza alaturi de o mancare ce ii pune in valoare aroma unica (stridii, branzeturi fermentate, capsune)

Consumati alcool responsabil si nu uitati zicala: vinul dupa bere e o placere, berea dupa vin e un chin! Pofta buna va doresc!