Cand luam masa la un restaurant, ne confruntam adesea cu denumirile necunoscute din meniu. Exista insa doi termeni de baza pe care multa lume inca ii incurca, anume antreu si aperitiv. Care este diferenta?

Cuvantul entrée provine din franceza si se traduce prin intrare. El este folosit la nivel international pentru a defini un fel de mancare servit la inceputul mesei. Ulterior introdus si in limba romana, „antreu” si-a pastrat intelesul. O supa sau o salata se incadreaza in aceasta categorie din meniu.

Daca  ne referim la o portie mai mica, vorbim de un aperitiv. Sinonime internationale sunt tapas in spaniola, starter/appetizer in engleza si antipasto in italiana. Termenul folosit in bucataria de specialitate este hors d’ouvre. Exemple potrivite sunt ouale umplute si mezelurile.

Cuvantul francez apéritif se refera in primul rand la bauturile alcoolice ce se servesc inaintea mancarii, pentru a spori apetitul, dar poate sa insemne si o gustare rapida (nuci, masline, grisine etc.) asezate pe masa cat timp se asteapta antreul sau felul principal. Desi el isi are originile in cuvantul latinesc aperire (a deschide), sensul lui din limba romana este adesea folosit gresit pentru a defini un starter.

Un digestiv este bautura folosita dupa masa pentru a stimula digestia. Ea se alege intotdeauna in concordanta cu felul principal.

Sper ca nu v-am bagat in ceata definitiv cu atat de multe cuvinte! Nimeni nu a spus ca meseria de bucatar este una usoara!