Cu fiecare ceasca de cafea sau ceai pe care o bem vine si alegerea tipului de zahar pe care il consumam. Indiferent de numeroasele forme disponibile pe piata (de la candel la cuburi), acest aliment de baza se gaseste in doua culori distincte: alb sau brun.

Nuanta cristalelor rezulta din procesul de purificare: cu cat zaharul este centrifugat mai mult, cu atat culoarea dispare prin indepartarea melasei.

Exista un mit urban conform caruia zaharul brun ar fi cel mai sanatos, desi ambele tipuri contin un numar aproape identic de calorii. Dupa prelucrare, termenul de valabilitate creste, permitand zaharului alb sa fie pastrat in camara pe perioade indelungate. Asta insa nu ii modifica valoarea energetica, ci doar mirosul, culoarea si gustul.

Diferentele majore se pot remarca in momentul in care ne apucam de gatit! Cristalele de dimensiuni mari sunt mai putin dulci decat cele mici, zaharul brun ocupand un volum vizibil mai mare atunci cand dorim sa obtinem acelasi nivel de indulcire. De asemenea, el este utilizat in special in coacerea prajiturilor moi, dense si umede (ex: blat de tort, savarine). Cel alb va da un aspect crocant si subtire deserturilor (ex: fursecuri cu stafide, limbi de pisica) si se va dizolva mai repede in lichide, fiind candidatul ideal in cana de cafea.

In concluzie, nu sanatatea ar trebui sa va preocupe cand va procurati un anumit tip de zahar, ci aroma pe care o preferati atunci cand gatiti ceva dulce. Eu unul sunt un fan al zaharului brun in ceai si in clatite, pe cand in retetele de inghetata si milkshake voi opta pentru cel alb.