Intr-o lume guvernata de lanturi internationale de magazine, e tot mai greu sa alegem haine calitative. Acest ghid va va ajuta sa economisiti bani invatand cate putin despre materialele proaste ce au impanzit comertul, dar si despre alternativele fericite.

Care sunt materialele naturale?

Lana, in, bumbac, matase, blana, piele. Orice provine de la animale sau plante.

Toti am intalnit aceste denumiri, dar nu toti observam ca ele se regasesc tot mai rar pe etichetele hainelor din comert.

Ce materiale sunt sintetice?

Polyester, acrylic, spandex, rayon. Sunt doar cateva exemple de textile fabricate prin prelucrarea unor substante chimice.

In ziua de azi, se gasesc in comert zeci de combinatii nefericite. Blana falsa, piele ecologica, matase sintetica – toti acesti termeni definesc forme ale materialelor enumerate mai sus. Pe etichetele produselor va fi scris numele substantei, indiferent de forma finala.

Ce trebuie evitat?

Orice tricotaj sintetic. Puloverele din acrylic si esarfele din viscoza arata ieftin si te fac sa transpiri abundent.

Combinatia dintre bumbac si polyester. Cele doua materiale necesita temperaturi de spalare diferite, ceea ce inseamna ca produsul va arata jalnic dupa cateva vizite la spalatorie.

Cizmele de iarna si papucii de casa din polyester sau acrylic. Nu numai ca arata a iepurasi de praf, dar capata un miros acru dupa doar cateva purtari.

Echipamentul sportiv din polyester nu te lasa sa transpiri eficient. E ca si cand te-ai infasura in folie de aluminiu.

Ce se accepta?

Hainele din neopren. Sunt rezistente si impermeabile.

Combinatia dintre lana si nylon (80% – 20%). Ea confera rezistenta tricotajelor.

Combinatia dintre bumbac si viscoza / elastan (80% – 20%) la tricouri si bluze pentru ca reduce cutele si usureaza calcarea.

Gentile din piele ecologica sau silicon. Exista o multime de variante simpatice si practice.

Concluzie

Nu putem sa ne imbracam ca la 1800 in secolul 21. E de la sine inteles! Dar nu trebuie nici sa ne transformam in ambalaje de ciocolata mergatoare. Un echilibru trebuie sa existe intotdeauna.

Este bine sa investim mai mult in piese simple, naturale, care vor rezista ani buni, decat sa fim mereu in trend cu piese ieftine. Cautati o bunica care stie sa tricoteze, o croitorie sau un atelier de marochinarie. Nu totul trebuie luat direct de pe raft. Exista variante budget friendly. In lipsa de idei, puteti cauta mereu pe internet oameni care se ocupa, de exemplu, cu hainele de blana sau cu pantofii de piele. Veti fi surprinsi ce gasiti!